Finansijske projekcije

(Projekcije Bilansa Uspeha, Bilansa Stanja i Novčanih tokova)

Preduzetnik ima biznis ideju sa određenim finansijskim performansama.

Naše umeće se ogleda u tome da te okolnosti umemo da prenesemo u finansijski oblik kroz projekcije Bilansa Uspeha, Bilansa Stanja i Novčanih tokova.

Kada preduzetnik, nakon urađenih projekcija, sagleda cifre u Bilansu Uspeha, Bilansu Stanja i Novčanim projekcijama u budućim periodima (Bilans Uspeha i Novčani tokovi) i na buduće datume (Bilans Stanja), on dobije jasnu sliku svojih računica i obračuna.

Nakon toga, preduzetnik je u mogućnosti da preciznije sagleda procene svoje investicije i da kvantifikuje izazove koje je već intuitivno predvideo dok je razmišljao o investiciji.

Pored toga, model pruža priliku za „igranje“, tako što se variraju (menjaju) osnovne pretpostavke modela, dok se rezultati automatski menjaju (zato se i zove model).

Preduzetniku to pruža priliku da još jednom jasnije sagleda alternative i potvrdi svoja uverenja i odluke. Dešava se, naravno, da neke stvari preduzetnik previdi, a kada se kroz model kvantifikuju svi relevantni parametri, preduzetnik dobija pravu sliku i može promeniti odluke koje je doneo na bazi svojih računica.

Parametri koje preduzetnici obično ne uzmu u obzir pri „brzoj kalkulaciji“ su troškovi kamata, amortizacija, porez na dobit i porez na imovinu.

Dodatna vrednost ovih projekcija jer su univerzalni jezik komunikacije sa investitorima, pa se onda individualne računice prevode u opšti finansijski jezik komunikacije.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian
Scroll to Top